PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I RIKSDAGEN

Datum: 2012-12-21

Regeringen måste lämna besked om Eritreas sk Diakspraskatt i Sverige

FN har fördömt bruket av Diasporaskatten och säkerhetsrådet har dessutom krävt ett stopp för olagliga metoder för att kräva in skatten. En skatt på 2 procent av alla inkomster som en eritrean som lever utanför Eritreas gränser förutsätts betala till Asmara.

 

Initiativ kan tas av rättsvårdande myndigheter i enlighet med gällande svensk lagstiftning samt internationell rätt. Men när Sveriges representation vid FN den 10 augusti 2012 överlämnade en skrivelse med regeringens svar på hur man avser att genomföra detta så var det ett politiktomt dokument utan några konkreta förslag.

 

I dokumentet som heter “vissa operativa aspekter av säkerhetsråds­resolution till sanktions­kommitté för resolutionerna avseende Eritrea” som är skriven av utrikesminister Carl Bildt framgår det inget om hur regeringen ska komma till rätta med denna problematik.

 

Regimen i Asmara kan i lugn och ro utan problem fortsätta att driva in Diasporakatten i Sverige. Vilket är helt otänkbart i andra länder där deras regeringar har tagit skarp ställning och förbjudit detta.  

 

– Utrikesminister Carl Bildt borde klargjort att man delar FNs fördömande av indrivning till Eritreas regim säger riksdagsledamoten Carina Hägg (S).

 

– Att inte efterhöra FN:s resolution i Sverige till förmån för regimens i Asmaras önskemål är djupt olyckligt säger riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S).

   

– Vi har krävt svar från Sveriges regerings om indrivning av Eritreas så kallade Diakspraskatt i Sverige, men har inte fått några konkreta svar säger Carina Hägg och Arhe Hamednaca.

 

– Regeringen måste genom sätta ner foten i fråga. Det ska inte vara lagligt att påföra exil Eritreaner denna så kallade Diakspraskatt i Sverige, avslutar Carina Hägg och Arhe Hamednaca.

 

 

För mer information

Carina Hägg
070-574 54 15

carina.hagg@riksdagen.se

 

Arhe Hamednaca

070-825 08 36

arhe.hamednaca@riksdagen.se

 

 

 

 

Short URL: https://english.farajat.net/?p=8162

Posted by on Dec 23 2012 Filed under News. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in |2011 farajat.net